Yleistä tietoa Suurniemen tilasta

Yleistä tietoa Suurniemen Tilasta

Karjalaiset isovanhempani muuttivat Suurniemeen 1950-luvun alussa. Tuohon aikaan Suurniementie oli kapea ja keväisin vaikeakulkuinen, joten loppumatkan muuttokuorma kulki hevoskyydillä. Sähköjäkään tilalta ei ollut, toisin kun isoisän uuden rajan taakse jääneessä synnyinkodissa Viipurin maalaiskunnassa. Nykymittapuulla nuoripari vietti lapsineen oikeaa pioneerielämää! Teidän heikon kunnon takia kaupassa ja kyläilemässä käytiinkin vastarannalla Karjalohjalla, jonne souti joutuisasti tyynellä kelillä. Tilalla harjoitettiin maanviljelyä sekä kotieläintaloutta ja talviaikaan metsistä kaadettiin tukkeja, jotka tuotiin metsästä uittorantaan hevosen vetämänä. Jäiden lähdettyä tukit uitettiin järvenselkää pitkin sahalle Lohjalle, Hiidensalmen sahalle.
 
Suurniemen ensimmäinen vuokramökki valmistui juhannuksen alla vuonna 1968 täydentämään toimintaan. Mökki sai ensimmäisiksi vieraikseen nelihenkisen ryhmän Japanista. Seurue oli vuokrannut mökin Lomarenkaan kautta ja matkusti Helsinkiin junalla Vladivostokista asti. Rautatieasemalta matka jatkui taksilla ja Suurniemessä joukkoa oli vastaanottamassa kielitaidoton isoisäni. Karjalaisen luonteenlaatunsa ansiosta ulkomaiset vieraat eivät kuitenkaan olleet isoisälleni koskaan ongelma ja muun muassa saunanlämmitystä opetettiin esimerkin ja elekielen voimalla.
 

Suurniemestäkin löytyy monia vanhoja omenapuita ja pihapiirissä oli aikanaan myös pieni omenatarha, jossa kasvoi ainakin Åkerö-, Antonovka- ja Keltakaneli-lajikkeita. Talvisodan aikaiset kovat pakkaset koituivat kuitenkin tarhan kohtaloksi. Laajemmassa mittakaavassa omenaa alettiin viljellä vuonna 1999 vanhempieni istuttaessa ensimmäiset puut kotiaukealla. Sirkkalehti-auditoidussa tarhassamme noudatetaan integroidun kasvinsuojelun menetelmiä. Sato kerätään käsin ja toimitetaan päivittäin Karjalohjalla sijaitsevalle pakkaamolle. Suurniemen omenoita voi löytää ruokakaupoista ympäri Suomen alkusyksystä aina vuodenvaihteeseen asti!

Back To Top